Ziemniaki kraszone a la rympał :-)

– ziemniaki (ilość obranych powinna prawie wypełnić garnek),
– boczek (może być słonina),
– cebula w równych proporcjach do boczku (razem z boczkiem około 1/3 garnka),
– olej lub smalec (tyle by usmażyć cebulę z boczkiem),
– przyprawy (np. jarzynka, wegeta).

Średniej wielkości garnek, 🙂

1. posiekane cebule i boczek smażymy na patelni lub w garnku w którym później będziemy gotowali ziemniaki (razem z przyprawami, można dodać trochę pieprzu, ale nie za ostro.) aż się zarumienią, często mieszamy, nie przypalić!
2. jak to się usmaży wyjmujemy toto na jakiś talerz, miseczkę, do garnka wrzucamy obrane i umyte ziemniaki, solimy, gotujemy. (garnka nie trzeba przed tym myć).
3. po ugotowaniu ziemniaków wylewamy z nich wodę i wrzucamy masę cebulowo-boczkową.
4. mieszamy to wszystko widelcem albo tłuczkiem do uzyskania konsystencji „prawie puree”
5. i to wszystko. Można dosolić do smaku, podawać z siadłym mlekiem, z ogórkiem, pomidorem, czymkolwiek, albo spożywać „na żywca”.
– Czas przygotowania potrawy około 40 minut
– Koszt śmieszny.
– Potrawa ma bardzo dużo kalorii. Świetna na zmęczenie, zimno. Uważajcie na linię bo będziecie wyglądali tak jak ja (180 cm, 100 kg). 😉

Źródło:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/
Autor: Piotr (rympał) Rymsza

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*