Sos serowy „a la carbonara”

Bardzo dobrze trzyma się ser żółty. W zasadzie się nie psuje, a dojrzewa.

Moja stała pozycja w menu jachtowym to sos serowy „a la carbonara”.
Podsmażasz cebulę. Potem dodajesz łyżkę mąki (lub więcej – w zależności na ile osób gotujesz) – to celem zagęszczenia.Dodajesz pół litra wody (lub więcej), kostkę rosołową, wsypujesz pokrojony ser i dodajesz śmietanę (jeśli masz) i mieszasz aż się wszystko rozpuści. Doprawiasz solą i pieprzem. I już sos gotowy.
Podaję go z makaronem świderki. (przeważnie na 8 osób)

A jeśli masz boczek – to wtedy już w ogóle jest pysznie – podsmażasz go z cebulą.

 

Źródło:

http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie

Ania z Berga

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*