Pory z serem w sosie beszamelowym

– kilka porów

– pół szklanki mleka

– szczypta gałki muszkatołowej

– odrobina masła

– łyżka mąki

– kilka cienkich plasterków sera

Bierzesz kilka porów, tniesz je na 5-7cm kawałki, ale tylko część zieloną. Blanszujesz je przez chwilkę we wrzątku, a następnie obsmażasz na patelni, równolegle robisz sos beszamelowy czyli robisz zasmażkę z masła i mąki rozprowadzasz ją zimnym mlekiem, gotujesz na małym ogniu, stale mieszając, pod koniec dodajesz szczyptę gałki muszkatołowej (gałkę można wcześniej pomieszać jeszcze z odrobina śmietany i żółtkiem, ale to nie jest konieczne).
Podsmażone pory okładasz plasterkiem żółtego sera i polewasz sosem.

 

Źródło:

http://www.zegluj.net

skipbulba

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*