– Jajka,
– smalec (olej),
– cebula,
– ser żółty,
– kawałki wędlin,
– mąka,
– przyprawy.
Ser żółty, pomidory, wędliny, cebulę kroimy w kostkę/paski.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulkę. Do rondelka wbijamy 5-6 jajek, wsypujemy pokrojone pomidory, wędliny, ser żółty, sól przyprawy. Dużą łyżkę mąki wsypujemy do szklanki dolewamy do połowy wodę, mieszamy aż nie będzie grudek. Rozrobioną mąkę wlewamy do rondelka i to wszystko mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Jak się cebulka przyrumieni masę wylewamy na patelnię i na małym ogniu smażymy aż prawie się zetnie w środku patelni ( tutaj trzeba trochę doświadczenia. Masa na wierzchu powinna być lekko galaretowata a nie zupełnie sucha, trwa to jakieś 8 -10 minut na małym ogniu). Aby przyspieszyć ścięcie omletu można patelnie przykryć pokrywką a masę przebijać co jakiś czas widelcem).
Źródło:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl
Autor: Piotr Rymsza
Dodaj komentarz