Makaron a la spagetti

– kilka mocno dojrzałych pomidorów,
– 1-2 ząbki czosnku, makaron (jakikolwiek),
– ser żółty,
– przyprawy jarzynka (vegeta)
– średniej wielkości albo duża cebula (w zależności od upodobań,
– tłuszcz (olej, smalec).

Pomidory kroimy w plastry (nie obieramy ze skórki chyba, że na pokładzie płynie królowa angielska) i wrzucamy do stojącego na ogniu rondelka (ważne: nie dolewamy wody, puszczą sok same) . Dodajemy trochę (około dużej łyżki) tłuszczu. Zanim się zagotują kroimy i drobno,  siekamy cebulę. Pomidory jeszcze się nie gotują a my już mamy posiekaną cebulkę którą wrzucamy do pomidorów. Co jakiś czas sos mieszamy. Odrobinę solimy. Jeśli mamy drugi palnik możemy postawić wodę do gotowania makaronu (tego nie będę wyjaśniał przypomnę tylko, że taką wodę należy osolić). Teraz do sosu dodajemy (jeśli chcemy) warzywa (może to być posiekana marchew, jakaś jarzynka, wegeta). Kilka plastrów sera kroimy w dość drobną kostkę i też wrzucamy do sosu, mieszamy. Taki sosik gotujemy na małym ogniu nie mniej niż 15-20 minut (w zależności od dojrzałości pomidorów). W tym czasie możemy zakończyć gotowanie makaronu (jeśli mamy jeden palnik ugotujemy go później). Na jakieś 5 minut przed końcem gotowania sosu wrzucamy do niego wcześniej posiekany lub wyciśnięty czosnek. Pieprz, papryka , sól do smaku. Makaron na talerz, polewamy sosem i dalej wiecie co… 😉

Potrawa wymaga trochę pracy ale warto spróbować. (sprawdźcie w domu).

Źródło:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/
Autor: Piotr Rymsza

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*